Loppor är ett olyckligt faktum för många djurägare – och särskilt de med katter. Dessa små parasiter kan vara en källa till stort obehag för våra kattvänner och är ofta frustrerande svåra att bli av med. Här kan du läsa hur kattloppor ser ut, hur man blir av med dem och att förstå deras livscykel för att bättre kunna hantera problemet.

Att förstå kattloppor – hur ser de ut?

Kattloppan (Ctenocephalides felis) är en av de vanligaste parasiterna som angriper tamkatter. Vuxna kattloppor är små, cirka 3–4 mm långa. De har kroppar som är platta från sida till sida, vilket gör att de enkelt kan ta sig igenom kattens päls. De är vanligtvis rödbruna till färgen, men den kan variera beroende på när de senast åt.

En av de mest utmärkande egenskaperna hos kattloppor är deras förmåga att hoppa. De kan hoppa långa avstånd upp till 33 cm, vilket leder till att de snabbt sprider sig bland husdjur och till och med till människor.

Hur blir man av med kattloppor?

När det gäller att eliminera loppor från ditt husdjur finns det ingen lösning som passar alla. Ett kombinerat tillvägagångssätt är oftast bäst:

Använd veterinärprodukter

Rådgör med din veterinär för produkter som bäst passar ditt husdjurs behov som ytliga behandlingar, mediciner, sprayer och lopphalsband.

Miljöbehandling

Att bara behandla din katt räcker inte. Loppor kan leva i mattor, möbler och sängkläder. Använd en kombination av regelbunden dammsugning, tvättning av kattbäddar och använd miljösprayer för att komma åt deras gömställen.

Regelbunden skötsel

Att regelbundet använda dig av en loppkam kan hjälpa till att upptäcka loppor och deras ägg tidigt. Detta kan vara särskilt användbart under varmare månader när loppor är som mest aktiva.

Arbeta förebyggande

Försökt att arbeta förebyggande året runt, det är det mest effektiva sättet att hålla ditt husdjur fritt från loppor. Håll din trädgård ren, behandla ditt husdjur regelbundet med förebyggande mediciner och var uppmärksam på platser där din katt kan utsättas för loppor.

Kattloppornas livslängd

Att förstå kattloppans livscykel kan hjälpa dig att arbeta både preventivt och att bli av med dem när du väl drabbas. Livslängden för en loppa beror mycket på miljöförhållandena men de har i allmänhet en livscykel som består av fyra steg: ägg, larv, puppa och vuxen.

Ägg

Lopphonan lägger sina ägg på värden (din katt), men dessa är inte klibbiga och faller vanligtvis av och sprids sedan i din hemmiljö. De kläcks efter cirka 2-14 dagar och övergår då till larver.

Larver

Larverna är små maskliknande varelser som livnär sig på organiskt skräp och loppavföring. Efter 1–2 veckor gör de kokonger och utvecklas till puppor.

Puppor

Inuti sina skyddande kokonger mognar puppor till vuxna loppor. Detta stadium kan vara allt från några dagar till flera månader, eftersom loppor kan förbli vilande tills de känner av en värds närvaro genom vibrationer, värme eller koldioxid.

Vuxna

När de kommer ut ur sin puppa börjar vuxna loppor söka efter mat (blod från din katt) och kan börja lägga ägg inom 24–48 timmar efter sin första blodmåltid. Vuxna loppor lever cirka 2–3 månader i genomsnitt, men under idealiska förhållanden kan de leva upp till 1,5 år.

Sammanfattningsvis

Att bli av med kattloppor kan ofta kännas som att du kämpar i rejäl motvind, men med rätt kunskap och genom att arbeta omfattande är det en fight som går att vinna. Genom att förstå hur kattloppor ser ut, veta hur man blir av med dem och förstå deras livscykel kan du skydda din katt från dessa ovälkomna gäster. Som alltid är förebyggande mycket lättare än behandling, så vänta inte tills du har problem med att börja med förebyggande åtgärder.